Onderrugklachten behandelen in Hilversum?

Bent u op zoek naar een manuele therapeut in Hilversum voor de behandeling van onderrug klachten? MoveWell kan u helpen!

Manuele therapie en de behandeling van lage rugklachten zijn nauw met elkaar verbonden. Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft. En manueel therapeuten zijn expert op het gebied van rugklachten.

Op deze pagina nemen we lage rugklachten door. Er zijn verschillende oorzaken van lage rugklachten, denk maar aan spit, blessure van de rugspieren, irritatie van het facetgewricht, hernia, ischias, stenose, artrose en discopathie. Dit zijn maar enkele voorbeelden. De manuele therapie heeft zich bewezen als een effectieve benadering om de pijn te verminderen en de functie van de rug te herstellen.

 

 

Het is begrijpelijk dat u interesse heeft in het onderwerp lage rugpijn en onderrug klachten, aangezien deze klachten veelvoorkomend zijn. Volgens gegevens van het RIVM ervaren zelfs 2,4 miljoen volwassenen in Nederland chronische lage rugklachten.  Maar liefst 80% van de bevolking heeft op een bepaald moment in hun leven met rugklachten te maken krijgt. Hoewel sommige mensen snel van hun klachten afkomen, blijft bij meer dan drie kwart van de patiënten de rugpijn regelmatig terugkeren of aanhouden. En daar kunnen wij wat aandoen!

Hoe ontstaan
lage rugklachten?

Onderrugklachten kunnen zich manifesteren als pijn of stijfheid, afhankelijk van het specifieke type en de duur van de klachten. Het is interessant om te weten dat ongeveer 90% van de rugklachten geen specifieke oorzaak heeft. Deze klachten ontstaan vaak door overbelasting van de gewrichten, spieren en banden in de wervelkolom. Bij MoveWell zijn we gespecialiseerd in zowel de behandeling van onderrugklachten als ook het trainen van een zwakke rug.

Wat zijn symptomen van
lage rugklachten?

Bij lage rugklachten treden vaak symptomen op zoals pijn en beperking. De pijn wordt meestal gevoeld in de onderrug, maar kan soms ook hoger in de rug optreden. Het kan uitstralen naar de benen als gevolg van irritatie van de spieren en/of zenuwen. Daarnaast kunnen rugklachten gepaard gaan met stijfheid, krachtverlies en beperkingen in beweging. Bij MoveWell voorziet de manueel therapeut u na een grondige intake van uitleg over uw specifieke rugklachten. Lage rugklachten kunnen sterk variëren, waarbij spit het meest voorkomende type is. Andere vormen zijn onder andere hernia en ischias. Het is belangrijk om een professionele diagnose te laten stellen en de juiste behandeling te zoeken om de symptomen van lage rugklachten effectief aan te pakken. Wij kunnen u helpen!

Wat zijn oorzaken van onderrugklachten?

Onverwachte aanleidingen zoals het optillen van objecten, een val, een ongeval of een verkeerde beweging. Langdurige oorzaken zoals langdurige verkeerde houding (zitten, staan of liggen), gebrek aan lichaamsbeweging, verzwakte buik- en rugspieren, regelmatig tillen, buigen en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap, ouderdom (slijtage) en aangeboren afwijkingen zoals beenlengteverschillen.

Wat is de anatomie van de onderrug?

De onderrug, bekend als de lumbale wervelkolom, is samengesteld uit vijf wervels. Dit segment vormt het laatste beweegbare deel van de wervelkolom. Het staartbeen is verbonden met het onderste gedeelte van de lumbale wervelkolom.

Tussen elke wervel bevinden zich tussenwervelschijven die dienen als dempende kussentjes, waardoor ze schokken kunnen opvangen. Daarnaast zijn er ook facetgewrichten aanwezig tussen de wervels, die fungeren als scharnieren. Deze facetgewrichten, in combinatie met de tussenwervelschijven, dragen bij aan een optimale bewegingsvrijheid van de wervelkolom. Dit systeem van tussenwervelschijven en facetgewrichten speelt een cruciale rol in de soepele beweging van de wervelkolom.

De wervelkolom

De wervelkolom beschermt de zenuwen. Via dit complex lopen de zenuwen naar buiten. De rug en nek herbergen een veelvoud aan spierlagen, variërend van zeer kleine tot grote en krachtige spieren. Om een goede functionaliteit van de onderrug te waarborgen, is een optimale samenwerking tussen de bovengenoemde structuren essentieel. Het ontstaan van onderrugklachten wordt vaak veroorzaakt door blessures aan onder andere spieren, gewrichten, banden en zenuwen, die gezamenlijk een rol spelen in dit gebied.

Wat zijn voorbeelden van onderrug klachten? En wat kan de manueel therapeut voor u doen?

”De wervelkolom is een complexe maar ook ingenieuze prachtige ketting. Een rugklacht is vaak ook niet simpelweg één blessure maar kan te maken hebben met verschillende facetten. Onze manuele therapie helpt deze klacht effectief aan te pakken!”

Spit

Rugpijn manuele therapie

Een manueel therapeut kan een waardevolle rol spelen bij de behandeling van lage rugklachten die worden veroorzaakt door spit. Spit is een veelvoorkomende aandoening waarbij de spieren in de rug plotseling en hevig samentrekken, resulterend in acute rugpijn en stijfheid. De therapeut kan verschillende technieken toepassen, zoals bijvoorbeeld mobilisatie-, manipulatie- en rektechnieken. Dit om de spieren te ontspannen, de doorbloeding te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten. Daarnaast kan de manueeltherapeut ook adviseren over houding, ergonomie en het aanleren van specifieke oefeningen om de rugspieren te versterken en de stabiliteit te bevorderen. Door een gerichte behandeling en begeleiding kan een manueel therapeut helpen om de pijn te verminderen, de mobiliteit te herstellen en het herstelproces van spit te bevorderen.

Spierklachten

Manueel therapeut

Een manueel therapeut speelt een belangrijke rol bij de behandeling van lage rugklachten die veroorzaakt worden door spierproblemen. Met behulp van specifieke spiertechnieken, mobilisatie en rektechnieken, kan de therapeut de spieren in de rug effectief ontspannen, de doorbloeding verbeteren en de flexibiliteit vergroten. Daarnaast voorziet de therapeut de patiënt van waardevol advies over de juiste houding, ergonomie en specifieke oefeningen om de rugspieren te versterken en de stabiliteit te bevorderen. Door middel van een holistische benadering kan een manueel therapeut niet alleen de pijn verminderen, maar ook de functie van de rug herstellen en de algehele gezondheid van het gebied verbeteren. Door deze effectieve aanpak kunnen patiënten met lage rugklachten als gevolg van spierproblemen verlichting vinden en hun dagelijkse activiteiten met meer comfort en gemak hervatten.

Facetgewricht irritatie

manuele therapie Hilversum

Een manueel therapeut kijkt ook naar het facetgewricht, welke geïrriteerd kan raken en pijn kan geven. Met behulp van specifieke technieken zoals mobilisatie, manipulatie en gerichte oefeningen kan de therapeut de druk op de facetgewrichten verminderen, de bewegingsvrijheid vergroten en de stabiliteit van de rug verbeteren. Daarnaast kan de therapeut ook advies geven over houding, ergonomie en levensstijlveranderingen om verdere irritatie te voorkomen. Door een individuele benadering en gepersonaliseerd behandelplan kan een manueel therapeut helpen bij het verminderen van pijn, het herstellen van de functie en het bevorderen van de algehele ruggezondheid bij lage rugklachten als gevolg van facetgewricht irritatie.

Wat is het verschil tussen een hernia, ischias en discopathie?

Een hernia, ischias en discopathie zijn termen die vaak gebruikt worden bij rugklachten, maar ze verwijzen naar verschillende aandoeningen die verschillende symptomen en oorzaken hebben.

Een hernia treedt op wanneer de tussenwervelschijf, die als een kussen tussen de wervels fungeert, beschadigd raakt en de zachte kern (nucleus pulposus) uitpuilt. Dit kan druk uitoefenen op de omliggende zenuwwortels en leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de rug, bil en benen. Een hernia kan worden veroorzaakt door factoren zoals letsel, zwaar tillen, verkeerde bewegingen of degeneratieve veranderingen in de tussenwervelschijven.

Ischias daarentegen verwijst naar de irritatie of compressie van de ischiaszenuw, de langste zenuw in het lichaam, die vanuit de onderrug door de bil en het been loopt. Ischias kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder een hernia, spierspanning, botuitsteeksels of andere structurele problemen in de rug. De symptomen van ischias zijn vergelijkbaar met die van een hernia, met pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de rug, bil en benen. Echter, bij ischias is er specifiek sprake van irritatie van de ischiaszenuw.

Discopathie verwijst naar degeneratieve veranderingen in de tussenwervelschijven, waarbij het kraakbeen tussen de wervels geleidelijk verslechtert. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit in de rug. Discopathie wordt vaak geassocieerd met veroudering en slijtage van de tussenwervelschijven. Het kan resulteren in uitpuilen of herniatie van de schijf, maar dit is niet altijd het geval.

Kortom, een hernia is een specifieke aandoening waarbij de tussenwervelschijf beschadigd raakt en uitpuilt, terwijl ischias verwijst naar de irritatie van de ischiaszenuw die verschillende oorzaken kan hebben, waaronder een hernia. Discopathie daarentegen is een algemene term die verwijst naar degeneratieve veranderingen in de tussenwervelschijven. Het is belangrijk om een professionele diagnose te laten stellen en de juiste behandeling te zoeken bij rugklachten om de specifieke oorzaak en beste aanpak te bepalen.

Wat kan de manueel therapeut doen bij een hernia, ischias en discopathie?

Hernia klachten

Hernia manueel

Bij hernia ontstaat er druk op de zenuwwortel doordat de tussenwervelschijf uitpuilt. Een manueel therapeut kan technieken toepassen zoals manuele tractie, manipulatie en mobilisatie van de wervelkolom om de druk te verminderen en de stabiliteit te bevorderen. Daarnaast worden specifieke oefeningen aangeleerd om de rugspieren te versterken en de houding te verbeteren.

Ischias

onderrug hernia

Ischias verwijst naar de irritatie of compressie van de ischiaszenuw, wat pijn veroorzaakt die uitstraalt naar het been. Een hernia kan een oorzaak zijn van de ischias. Een manueel therapeut kan technieken zoals zachte weefselmassage, rektechnieken, mobilisatie toepassen om de druk op de zenuw te verlichten. Ergonomische aanpassingen en specifieke oefeningen kunnen ook worden geadviseerd om de spieren rondom de ischiaszenuw te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

Discopathie

5 beste oefeningen voor herniaklachten

Discopathie verwijst naar degeneratieve veranderingen in de tussenwervelschijven, welke pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit kan veroorzaken. Manuele therapeuten kunnen technieken toepassen zoals mobilisatie, manipulatie en specifieke rektechnieken om de druk op de tussenwervelschijven te verminderen en de bewegingsvrijheid te herstellen. Daarnaast geven ze educatie over ergonomie, lichaamshouding en zelfmanagementstrategieën om de symptomen te beheersen en te bevorderen.

Wie kan u nu helpen bij onderrugklachten ?

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Behandeling onderrugklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell - Manueel therapeut Hilversum?