Nekklachten behandelen in Hilversum?

Onze manueel therapeut in Hilversum behandelt dagelijks nekklachten!

Nekklachten zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Gemiddeld ontvangt een huisarts wekelijks zo’n 7 patiënten met nekklachten. Gedurende het leven heeft ongeveer 80% van de mensen wel eens last van rug- en/of nekklachten. Het grootste deel van de nekklachten, zo’n 90%, valt onder de categorie aspecifieke nekklachten, wat betekent dat de oorzaak niet specifiek kan worden aangewezen. Deze klachten ontstaan vaak door overbelasting van de gewrichten, spieren en banden in de wervelkolom. Onze gespecialiseerde manueel therapeut kan nekklachten goed behandelen.

Wat zijn oorzaken van nekklachten?

Plotselinge oorzaken van nekklachten kunnen ontstaan door activiteiten zoals tillen, vallen, ongelukken of verkeerde bewegingen.

Geleidelijke oorzaken van nekklachten kunnen te maken hebben met langdurig een verkeerde houding aannemen (bij zitten, staan of liggen), gebrek aan lichaamsbeweging, zwakke buik- en rugspieren, regelmatig tillen, bukken en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap of ouderdom (slijtage).

Wat zijn voorbeelden van nekklachten?

Er zijn verschillende manieren waarop nekklachten zich kunnen manifesteren. Nekklachten kunnen optreden als pijn, stijfheid of beperking van de beweging. De pijn kan variëren van scherp, stekend en dof tot bijvoorbeeld een zeurend gevoel. De nekklachten kunnen zich lokaal in de nek voordoen of uitstralen naar andere delen van de wervelkolom, de schouders, armen of handen. De klachten kunnen constant aanwezig zijn, verergeren bij beweging of juist optreden in rust. Bovendien kunnen er ook andere sensaties optreden, zoals tintelingen of een prikkelend gevoel.

Wat is de anatomie van de nek?

De cervicale wervelkolom, ook bekend als de nek, bestaat uit zeven wervels.Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die dienen als kussentjes of schokdempers. De facetgewrichten bevinden zich ook tussen de wervels en fungeren als scharnieren. Samen met de tussenwervelschijven zorgen de facetgewrichten voor optimale beweging van de wervelkolom.

Hoe ontstaan nekklachten?

De wervelkolom fungeert als een beschermend omhulsel voor de zenuwen die vanuit het lichaam naar buiten lopen. Het is als het ware het huis van de zenuwen. Zowel de rug als de nek bestaan uit ongeveer zeven lagen spieren, variërend van zeer kleine spiertjes tot grote, krachtige spieren. Een goede werking van de onderrug is alleen mogelijk wanneer al deze structuren optimaal samenwerken. Een nekklacht is daarom vaak het gevolg van een blessure aan verschillende componenten, waaronder de spieren, gewrichten, banden en zenuwen.

Hoe ontstaan gewrichtsklachten in de nek?

Wanneer één of meer wervels of gewrichten in de nek ‘vastzitten’, ontstaat er spanning. Dit kan leiden tot irritatie van de zenuwen en veroorzaakt uiteindelijk pijn in de omliggende spieren, wat kan leiden tot grotere blessures.

Klachten van de nek

Ontstaanswijze

Artrose manuele therapie

De oorzaken van de meeste rugklachten en andere gewrichtsklachten zijn vaak vergelijkbaar, en worden voornamelijk veroorzaakt door overbelasting. Als u dagelijks op een verkeerde manier achter uw bureau zit, een oncomfortabele houding aanneemt tijdens het slapen of herhaaldelijk zware objecten tilt met uw rug, is het niet verrassend dat uw gewrichten overbelast kunnen raken. Na verloop van tijd kan de druk op een gewricht zo hoog worden dat irritatie optreedt

Gewrichtspijnen

nekpijn behandeling

Gewrichten fungeren als scharnieren in ons lichaam. Net zoals een piepende deurscharnier aangeeft dat er te veel spanning op staat, kan aanhoudende druk op deze scharnieren/gewrichten leiden tot irritatie en uiteindelijk pijn. Dit is vergelijkbaar met de bekende uitdrukking ‘de druppel die de emmer doet overlopen’. Het pijnsignaal resulteert vaak in verhoogde spierspanning. Een praktisch voorbeeld hiervan is wanneer je hand per ongeluk een hete verwarming aanraakt en je vervolgens deze automatisch reflexmatig snel terugtrekt.

Het gevolg van nek problematiek en de risico's

Bij nekpijn volgt in feite een vergelijkbaar proces. Wanneer er een hoog pijnsignaal aanwezig is, reageren de spieren door zich samen te trekken. Dit is het lichaam dat je beschermt en voorkomt dat de pijnlijke plek verder belast wordt. Als je echter de geïrriteerde plek blijft belasten, kan dit leiden tot meer pijn. De vicieuze cirkel van nekklachten kan plotseling optreden, ook wel bekend als ‘het schiet in je nek’. Deze vicieuze cirkel kan ook geleidelijk ontstaan gedurende vele jaren, wat resulteert in toenemende pijnklachten.

Wie kan u nu met uw nekklachten helpen?

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Behandeling nekklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell - Manueel therapeut Hilversum